Prematüre Retinopatisi:Doğum ağırlığı 1.500 gramın altında olan veya gebelik haftası 32 haftadan küçük olan veya 32 haftadan büyük ama klinik durumu bozuk olan solunum/dolaşım desteğine ihtiyaç duyan veya yenidoğan uzmanı ve çocuk hastalıkları uzamanı tarafından yüksek riskli olduğu değerlendirilen yenidoğanlarda kalıcı görme kaybına ve körlüğü neden olabilen damarsal bozukluktur. Fakat uygun ve zamanında gerçekleştirilen tarama ve tedavi programları ile büyük oranda önlenebilir ve tedavi edilebilir.
Özellikle genel durumu bozuk ve yoğun bakımda oksijen tedavisi alan bebekler daha fazla riske sahiptir. Miadında doğan bebeklerde rop oluşmaz.İlk ROP muayenesi doğumdan 4-6 hafta sonrasında yapılır.
ROP hastalığı %80 kendiliğinden geriler. Hastaların %20 sine tedavi ve takip gerekir.
Özellikle Evre 3 hastalar tedavi için çok uygundur. Bu evre geçirilirse hastalık ilerler ve körlükle sonuçlanabilir. Özellikle yüksek riskli bebeklerde uygun takip ve tedavi yapılmazsa görme kaybı çok yüksektir. Rop hastalığı gerilese bile bu hastalarda göz tembelliği, miyop–astigmat gibi göz kusurları, şaşılık ve göz tansiyonu (glokom hastalığı) normal kişilerden çok daha fazla görülür. İleri yaşlarda bile göz yırtıkları oluşabilir. Bu nedenle hastaların hayatının ileri aşamalarında da düzenli göz muayenesi olması şarttır.
ROP muayenesi damla ile uyuşturularak (topikal anestezi) yapılır. Narkoz gerektirmez. Göz bebekleri işlemden yarım saat önce damla ile büyütülür. Göz uyuşturulduktan sonra kapaklar gözü rahatsız etmeyen özel bir alet ile açılır. Retina tabakası her bir göz için ayrıntılı olarak incelenir. Damarların gelişme durumu, hastalığın varlığı ve hangi evrede olduğu belirlenir. Bundan sonra tekrar muayene gerekip gerekmediğine ve gerekirse hangi sıklıkta takip gerekeceğine karar verilir. Muayene süresi ortalama 10-15 dakika kadardır.
Ayrıca miadında doğan bebeklerin göz dibi muayeneleri de yapılmaktadır.
Bursa Şehir Hastanesi ROP Tanı Merkezi hastanemizde 2 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir.
Hastanemizde ROP muayenesi için gelenler ROP birimi sekreterliğine doğrudan başvurarak veya telefon (Dahili numara:5104) ile randevu alınabilmektedir.
ROP muayeneleri hafta içi her gün Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğinde bulunan ROP muayene odasında yapılmaktadır.