Prematüre retinopatisi (ROP); erken doğan bebeklerde retinal damarların anormal proliferasyonuna bağlı oluşan ve patogenezi tam olarak bilinmeyen bir durumdur. Gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklere prematüre bebek denir.
Bu hastalık gözün retina adını verdiğimiz sinir tabakasının damarlanmasını etkileyen bir hastalık olup, halen dünyada çocukluk çağında görülen körlüklerin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Hastalığın 5 evresi olup doğru tanı ve zamanında müdahale ile bu körlüklerin birçoğu önlenebilmektedir.
Hastalığın doğru tanınabilmesi için tarama ve tedavi kriterleri uluslararası yapılan çalışmaların sağladığı bilimsel veriler ışığındaki rehberler ile belirlenmiştir. Bebeğin doğumundan sonraki 4. Haftasında ilk ROP muayenesinin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle hastanemiz ROP polikliniğinde, ROP alanında eğitim almış göz hastalıkları uzman hekimleri tarafından ROP muayeneleri yapılmaktadır.
ROP muayenesi nasıl yapılır?
Retina Muayenesi “ROP konusunda yetkin ve yeterli olan bir oftalmolog” tarafından kapak spekulumu takıldıktan sonra binoküler indirekt oftalmoskop ile 20 ve 28 dioptrilik lens kullanılarak yapılır. Muayene esnasında bebek sırtüstü̈ yatar pozisyonda olmalıdır. Bebek hospitalize edildiği sürece muayenenin yeni doğan ünitesi içinde ve yoğun bakım hekimlerinin eşliğinde hasta monitorize edilerek yapılması idealdir. Görüntülemeli indirekt oftalmoskop ile muayene sırasında resim ve video çekimi yapılabilmektedir.